Waarom therapie

Oude patronen

Vaste patronen kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Ze herkennen is één ding. Ze leren veranderen is niet altijd eenvoudig. Veel van ons hebben namelijk niet goed geleerd om gevoelens te herkennen en/of hoe er mee om te gaan. Vaak kunnen we lange tijd, soms zelfs een leven lang, prima functioneren met onze eigen patronen. Maar op moeilijke momenten in ons leven kunnen ze ons enorm in de weg zitten. Of werken ze zelfs tegen ons. Dan is het tijd om het anders aan te pakken. De vraag is alleen: Hoe?

‘Therapie leert je gevoelens te durven uiten of binnen te houden, zó dat het jou dient en het en het iemand – jouzelf, maar ook anderen- niet last wordt’ 

Nieuw gedrag

Omdat ik als psycholoog geen betrokkene ben in jouw leven, kan ik vanuit een objectiever standpunt en met mijn vakkennis inzicht geven. En met mijn vakervaring kan ik met je meedenken en je mogelijk andere oplossingen aanreiken. Zo kan ik je helpen zoeken naar gedrag dat beter bij jou past.

Om de gevoelens die bij deze zoektocht horen voldoende ruimte te geven en ook te begrenzen zijn moed, nieuwsgierigheid, geduld en veerkracht nodig.  Met mijn steun en begeleiding als psycholoog kan ik helpen deze eigenschappen te ontwikkelen en/of in te zetten. Meestal lukt het dan in relatief korte tijd van klachten af te komen en weer op eigen kracht verder te kunnen.

Sterker dan voorheen

Na de behandeling ervaren veel mensen verlichting van hun klachten of zelfs dat ze helemaal zijn verdwenen. Vaak zeggen mijn cliënten dat het aangaan van die moeilijke periode hen sterker heeft gemaakt. Dat ze vertrouwen hebben dat ze in de toekomst beter met problemen en moeilijke situaties om kunnen gaan. Therapie is dus niet alleen iets voor nu, maar het is een investering in jezelf waar je je leven lang plezier van kan hebben.

Soort klachten

Ik ben als Gezondheidszorg-psycholoog breed opgeleid waardoor het mogelijk is om diverse klachten te behandelen.

Hieronder tref je een kort overzicht van het soort klachten/problemen waar ik je mee kan helpen (dit overzicht is niet uitputtend):

  • angstklachten (paniekklachten, sociale angstklachten, fobieën en posttraumatische stressklachten)
  • depressieve klachten en stemmingswisselingen
  • rouw / verliesverwerking
  • identiteitsvragen en levensfasevragen
  • overspannenheid/ burn-out
  • omgaan met lichamelijke klachten en/of chronische pijn
  • problemen in het contact met andere mensen
  • problemen met assertiviteit
  • werk- of studieproblemen
  • verwerkingsproblematiek

Als je klacht of probleem er niet tussen staat, kun je wel contact met mij opnemen. Dan bekijken we samen wat ik voor je kan betekenen.

Indien nodig kan worden samengewerkt met de huisarts (afstemmen van behandeling en/of medicatie voorschrijven), een psychiater (second opinion wat betreft de diagnose en medicatieadvies) of een collega psycholoog/psychotherapeut (als deelbehandelaar).